"Diskriminering behöver tas på allvar"

4:08 min

Stockholm behöver fortfarande stå upp mot rasism och för människors lika värde - de frågor som Martin Luther King slogs för på 1960-talet.

P5 STHLM träffar stockholmare som tycker att Sveriges huvudstad fortfarande har mycket att jobba på när det gäller arbetet för människors lika värde.

– Man behöver öka toleransen och prata om att rasism finns. Vi måste se till att det tar stopp, och säga nej till rasism, säger en kvinna bosatt i en Stockholmsförort och med rötter i Kongo.

P5 STHLM träffar en man som håller med, men som tror att många i Stockholm är väldigt självupptagna.

– Du ser inte de sociala skillnaderna. Men börjar man titta runt hörnet upptäcker man att de finns, och de är stora. 

– Man går hellre och pratar med sina vänner bakom ryggen än att säga ifrån, säger en annan ung kvinna.

Idag är det Martin Luther King-dagen för att hedra just Martin Luther Kings arbete. Han är främst är känd som en symbol för utvecklingen av medborgerliga rättigheter i USA och runt om i världen.

Ett pris till Martin Luther Kings minne har delats ut i Sveriges sedan 2005. Det ges ut till någon som verkat i Martin Luther Kings anda och för att uppmärksamma och fira de tidlösa värderingar som Martin Luther King kämpade för. 

Årets Martin Luther King-pris går till operasångerskan och debattören Malena Ernman.

2016 års Martin Luther King pris går till Malena Ernman för hennes outtröttliga engagemang för alla människors lika värde. Som orädd debattör tar hon stora risker genom ett uthålligt arbete på sociala medier. Hon tvekar inte att agera på orättvisor och rasism. Hennes engagemang för solidaritet på scen liksom i vardagen inspirerar och visar på civilkurage i Martin Luther Kings anda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista