Protest framför den polska public service. Foto: AP
Protest framför den polska public service. Foto: AP

Statlig media ett redskap i Polen

"Väldigt mycket har gjorts väldigt radikalt"
8:10 min

Medierna i Polen har fått en politisk agenda efter regeringens nya lagar. På tisdagen hölls en lång debatt i EU-parlamentet om utvecklingen i Polen.

Lag och rättvisa vann valet i Polen i oktober och sedan dess har många förändringar genomförts bland annat har författningsdomstolen ändrats. 

– Bakgrunden till utvecklingen och det som skapat konflikten är att den polska statsförvaltningen och media är mer politiserat. Media har en tydligare politisk agenda, säger Johan Eellend, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Det som hände när den nya regeringen tog över var att de bytte ut chefer och journalister på public service som de tyckte hade uttalat tydliga politiska åsikter mot dem. 

– Många var emot regeringen och många i regeringen hade sagt att de tänkte bojkotta dem. Den nya regeringen har även bytt ut domare i förvaltningsdomstolen och ändrat deras arbetssätt. Nu krävs det bara två tredjedelar för att en ny lag ska gå igenom, säger Johan Eellend på FOI. 

– Ingenting har gjorts mot lagen. Väldigt mycket har gjorts väldigt radikalt och väckt upp mycket känslor. Det är svårt att i dagsläget se var det tar vägen. 

Vad betyder det för polsk media?

– Polen har ett mycket större medielandskap och det är klart att den statliga tv:n blir ett redskap i regeringens händer. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".