Aimen Shawky, Ebou Manga och Yousri Mathlouti.
Aimen Shawky, Ebou Manga och Yousri Mathlouti. Foto: Michelle Derblom Jobe/Sveriges Radio.

142 familjen ger lugn på Skogås gator

7:35 min

Fler och fler människor och organisationer engagerar sig nu i frågan för att sätta stopp för gatuvåldet. Några av de som fått nog är de som startat projektet 142 familjen.

Imorgon hålls evenemanget "Släng ditt vapen, skapa kärlek" på Sergels Torg här i Stockholm för att hedra minnet av de som gått bort till följd av gatuvåldet. Senast i tisdags dog en 15-årig pojke och en 20-åring skadades efter att ha blivit beskjutna vid en skola i Akalla.

Aimen Shawky, Ebou Manga och Yousri Mathlouti startade projektet för ungefär ett år sedan för att stoppa oroligheterna på gatorna i Skogås.

– Vi kände att det är dags att göra en förändring, för det här har utvecklats genom tiden, säger Ebou.

Killarna menar att det är viktigt att vara en förebild för ungdomarna och arbeta med att få bort rastlösheten bland dem.

Hur tänker ni att ska man försöka stoppa gatuvåldet?

– Fler vuxna ute på kvällar, mer poliser i områden och fler ungdomsgårdar med fler aktiviteter. Och att ungdomarna får jobb på fritidsgårdarna, då får man bättre relation med dem.

Vi kämpar och kommer fortsätta kämpa för att alla ska lägga ner sitt vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista