Nadia Ahmed och Samir Sabri diskuterar kring det dödliga våldet i Stockholm. Foto: Rouzbeh Djalaie.
Nadia Ahmed och Samir Sabri diskuterar kring det dödliga våldet i Stockholm. Foto: Rouzbeh Djalaie.

"Politikerna måste vakna upp"

2:40 min

Den senaste tiden har flera unga män fallit offer för dödligt våld i Stockholm. Händelserna skapar felaktiga spekulationer, säger Nadia Ahmed och Samir Sabri till Helg i P5 där de diskuterar hur det kan ske en förändring och ett stopp på det dödliga våldet.

– Det finns så många förutfattade meningar att det ligger någon kriminell uppgörelse bland ungdomarna. Men vi som får höra hela historien vet att det inte är så. Det är unga som blir utsatta. Att det är unga som är på fel plats helt enkelt, säger Naida Ahmed, kusin till Aiman Qabli och initiativtagare till manifestationen mot våld; "Släng ditt vapen, skapa kärlek"

– Att alla har åsikter och tror saker bara för att de inte är påläste på vad som händer därute, att det faktiskt finns mycket vapen bland barn. Och att det också handlar om att dessa unga känner sig osäkra av olika anledningar, fortsätter Nadia Ahmed.

Är det lätt att få tag i vapen?

– Ja, jag brukar skämta om att det är lättare att skaffa en pistol än ett jobb, säger Samir Sabri.

– Verkligheten ser ut olika beroende på var man bor. Pratar man med ungdomar är det alltid någon som känner någon som vet hur man får tag i det, säger Nadia.

Samir Sabri är verksamhetschef på Second chance. En verksamhet som arbetar med förebyggande arbete rörande barn och unga vuxna. Han är oroad över samhällsutvecklingen och säger att våldshändelserna kan vara svåra att förutspå:

– Vi kan ju aldrig förutse att det kommer att gå så här långt. Men vi förebygger så vi hör problematiken. Detta lyfter vi upp till kommunen och till polisen. Kommunen måste ta sitt stora ansvar och axla på, säger Samir.

Vad vill du ska ske?

– Öppna fritidsgårdarna. Det måste finnas mötesplatser som är neutrala för ungdomarna där dom kan komma och prata om saker och ting. Att de får vara sig själva. Men när vi väl finns där hos dem så kan de släppa det där och vara sig själva.

– Det vi frågar efter i kommunen, det är snälla ge oss en lokal, vi begär inte så mycket, avslutar Samir.

Både Nadia och Samir hoppas nu på en förändring:

– Jag hoppas att dessa politiker vaknar upp och faktiskt lyssna på dessa barn och ungdomar, säger Naida Ahmed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista