Femtastics grundare Vanessa Marko och Nathalie Missaoui. Foto: Sheida Djalaie/Sveriges Radio.
Femtastics grundare Vanessa Marko och Nathalie Missaoui. Foto: Sheida Djalaie/Sveriges Radio.

Femtastic: Dags för män att #delascenen

3:43 min

Under 2015 diskuterades det livligt om vilka som får ta plats på Sveriges scener. Grundarna till Femtastic, Vanessa "Ney Ney" Marko och Nathalie "Cleo" Missaoui vill ge plats på scenen åt andra än män.

Frågan om representationen bland artister på svenska musikscener har aktualiserats igen i och med SVT och Edits kampanj #delascenen. Några som deltar är Femtastic - ett kollektiv för kvinnor inom urban kultur.

– Ur vårt perspektiv så har det handlat om att kvinnor är i minoritet och i stort underläge för att man är så få, säger Vanessa Marko.

En annan viktig aspekt av det är att det är viktigt att det finns en mångfald bland förebilder, något som "Cleo" som rappade mest med killar har erfarenhet av.

– Jag tänker mycket på känslan av att som artist inte ha någonting att relatera till. Jag växte upp och förstod när jag blev äldre, att det har format mig, säger Nathalie "Cleo" Missaoui.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista