Melika "duvetinte" Zakariae berättar om hur det är att leva med nio diagnoser. Foto: Athena Afshari /Sveriges Radio
Melika "duvetinte" Zakariae berättar om hur det är att leva med nio diagnoser. Foto: Athena Afshari /Sveriges Radio

Vill inspirera ungdomar

"Jag blev kallad för ADHD-unge när var jag yngre"
4:14 min

Melika "duvetinte" Zakariae är stockholmaren, Dj:n, skribenten, fotografen, bloggaren, studenten och gamern som har gått ut med sina nio diagnoser. 

–Jag har lärt mig att hantera stressen på ett bra sätt, så att jag inte blir uppstressad. Om jag blir det, släpper jag allting, sätter mig ned en stund och bara andas, säger Melika "duvetinte" Zakariae.

Melika "duvetinte" Zakariae har kommit ut med sina nio diagnoser. Men detta stoppar inte henne från att göra det hon älskar. Just nu gör Melika allt från att fota artister, blogga, studera, dja, hjälpa ungdomar, syssla med gaming och anordna spelkvällar åt tjejer. Enligt Melika är det viktigt att se det positiva i sina diagnoser.

Och på fredag anordnar hon en spelkväll för tjejer som är intresserade av spel eller som vill lära sig att spel.

–Alla som har ADHD är kreativa. Jag sätter mina diagnoser på det kreativa. Istället för att tänka att jag inte kan, tänker jag att de här diagnoserna gör att jag kan hjälpa ungdomar och inspirera dem till att göra saker och inte skylla på att jag har en diagnos. Det är bara ett ord, inte vem du är, säger Melika "duvetinte" Zakariae.

Vad identifierar du dig mest med?

– Just nu är det streamer, gamer och DJ.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".