Barakat Ghebrehawariat, demokratiagent. Foto: Simon Garshasebi/Sveriges Radio
Barakat Ghebrehawariat, demokratiagent. Foto: Simon Garshasebi/Sveriges Radio

Demokratiagenten vill lösa problem

1:47 min

Alla har fördomar. Men hur ser de fördomarna ut och hur kan man upptäcka dem? På detta försöker Barakat Ghebrehawariat hitta svaren. 

Barakat Ghebrehawariat är journalist, statsvetare, kulturarbetare och socialentreprenör. Han föreläser ofta om rasism och fördomar och kallar sig själv för demokratiagent - ett epitet han själv valt eftersom han vill lösa problem.

För Barakat Ghebrehawariat är det viktigt att inte fastna i "varför" utan att snabbt gå vidare till "hur löser vi problemet". Funderingar som vaknade redan i tidig ålder, under uppväxten i Tensta:

– Jag har alltid varit en trubbelmakare, en sån där som skapar dålig stämning, säger Barakat med glimten i ögat.

Han berättar om ett tillfälle när han var liten då en av hans lärare pratat om två personer och sagt "att de var färgade". Då räckte Barakat upp handen och frågade vad de hade för färg. 

– Då blev det verkligen dålig stämning, säger Barakat med ett leende. Men i efterhand blev läraren positivt överraskad och sa: "Men gud, det har jag faktiskt aldrig tänkt på".

Barakat beskriver hur tillfällen som dessa, tidigt lärde honom att att om man påpekar för människor får man oftast en positiv reaktion, som i förlängningen kan leda till en konstruktiv dialog.

– Jag är intresserad av att försöka förstå, hur människor resonerar och tänker och jag ser det som en vinst för alla om vi kan landa i nästa steg, förklarar Barakat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista