Måns Zelmerlöw och Petra Mede presenterades av SVT som programledare för Eurovision Song Contest i maj. Foto: Jessica Gow / TT
Måns Zelmerlöw och Petra Mede leder tävlingen i maj. Foto: Jessica Gow /TT.

Lottningen klar till Eurovision

Med 110 dagar kvar till finalen har startskottet för årets Eurovision Song Contest gått i och med att de två semifinalerna har lottats.

Nu är det bara några månader kvar till Eurovision Song Contest i som brukar locka drygt 200 miljoner tittare till tv-rutan.

Måns Zelmerlöw och "Heroes" tog Europa med storm förra våren och vann Eurovision Song Contest i Wien. Det innebär att det är Sverige som ärver Eurovision-stafettpinnen.

I Eurovision Song Contest 2016 tävlar 37 länder. Under allokeringsdragningen på måndagen blev det klart vilka som ska tävla i semifinal ett och två. 

I den första semifinalen tävlar 18 länder, bland andra Azerbajdzjan och Ryssland. Bland den andra semifinalens 19 deltagare återfinns Danmark och Norge.

SVT:s vd Hanna Stjärne säger till TT att hon är "särskilt glad" att Sverige anordnar tävlingen i år:

– När det råder hög turbulens är det ännu viktigare att välkomna hela Europa, sade hon inför lottningen av semifinalerna.

Den 9:e till den 14:e maj står Stockholm och Stockholm Globe Arenas värdar för hela arrangemanget där alla våra fyra arenor: Globen, Hovet, Annexet och Tele2 Arena, används till evenemanget.

Huvudscen för semifinaler och final är Stockholm Globe Arena och programledare blir - som vi redan har hört - Måns Zelmerlöw och Petra Mede.

Under de två veckorna inför finalen den 14 maj anordnas en rad evenemang i Stockholm. Evenemangslokalen Euro Fan Café slås ihop med nattklubben Euroclub i en 2 800 kvadratmeter stor lokal på Skeppsbron. Där kan besökarna bland annat följa repetitionerna i Globen på stora tv-skärmar.


Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista