Kronprinsessan Victoria med Emmerich Roth på Viksjöskolan i Järfälla. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Kronprinsessan Victoria med Emmerich Roth på Viksjöskolan i Järfälla. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

"Fruktansvärt att det kunnat ske"

4:36 min

På onsdag är det Förintelsens minnesdag, då är det exakt 71 år sedan som koncentrationslägret Auschwitz befriades. På måndagen besökte Emerich Roth, överlevande från Förintelsen, Viksjöskolan i Järfälla.

Det var proppfullt i Viksjöskolans aula när Emmerich Roth var på besök och dagen till ära var Kronprinsessan Victoria även där. Emmerich Roth har skildrat sina upplevelser av förintelsen i en film "Bara kärlek kan rädda oss från hat". 

I 20 års tid har Emmerich Roth hållit föredrag om förintelsen, om drivkrafterna bakom och hur man kan få stopp på det. Han var själv åtskilliga gånger en hårsmån från döden, den enda i hans familj som överlevde var hans syster. 

– Skolans värsting brukar komma fram till mig och skaka hand efter. Samma dag händer det förändringar. Det är därför jag börjar med filmen för att den är så stark och efter den kan jag prata om dagens situation, säger han.

– Det kändes fruktansvärt att det kunnat ske. Man kan inte begripa att det här har hänt, säger en av eleverna som såg filmen på Viksjöskolan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista