Paula Manrique berättar om appen Jodel. Foto: Athena Afshari / Sveriges Radio.
Paula Manrique berättar om appen Jodel. Foto: Athena Afshari / Sveriges Radio.

"Hoten förstör så himla mycket"

7:06 min

Den senaste tiden har anonyma hot tvingat skolor att utrymmas efter anonyma hot i appen Jodel. Spelexperten och teknikbloggaren Paula Manrique berättar om hur appen används.

Senast i dag kom nyheten om att en skola i Heby kommun i Uppsala län blivit hotad och att flera av eleverna har idag lämnat lokalerna. De anonyma hoten kommer från appen Jodel.

Hur fungerar appen?

– Den fungerar lite som ett klotterplank kan man säga. Allting är anonymt och du behöver inte lämna några uppgifter när du registrerar dig. Du kan skriva små kommentarer och liknande. Och om folk tycker det du säger eller skriver är vitsigt, kan man rösta upp eller om man tycker att det du skriver är tråkigt, röstar man ner.

Vilka åldrar är det för?

– Jag tror att det är för alla som pluggar, både universitet och gymnasium. Man kan skriva lite vad som helst, vilket är både positivt och negativt som vi har sett nu. Det positiva på den skalan är att du kan säga saker som du inte vågar säga i vanliga fall, till exempel skriva om en förälskelse.

Vad tänker du kring att man använder sociala medier till att hota?

-– Det är hemskt. Det är inte till för det. När man håller på det här sättet förstör man så himla mycket. Det viktigt att ha yttrandefrihet i dag och ju mer man håller på såhär, ställer sig fler folk emot det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista