Inrikesminister Anders Ygeman (S) talade vid Riksorganisationen GAPF:s Fadimegala på Berns salonger på söndagen. oto Janerik Henriksson / TT
1 av 2
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto Janerik Henriksson /TT.
Anders Ygeman (S). Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Ygeman (S). Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.

Så ska våldet stoppas

19 min

Fem unga män har skjutits till döds på öppen gata under de senaste två månaderna i Stockholm. Inrikesminister Anders Ygeman (S) ger sin syn på det eskalerande våldet och hur det ska stoppas.

Följ #läggnerdittvapen i sociala medier.

Gatuvåldet i Stockholm ökar och bara under de senaste månaderna har fem unga män dödats med vapen på öppen gata.

Antalet döda och skadade i skjutningar i Sverige är högst här i Stockholm. Stockholm är den stad som toppar den dystra listan när det gäller dödsskjutningar i hela Norden.

Senast förra veckan sköts en 15-årig kille i Akalla och en 25-årig man i Farsta. Båda dog av skadorna.

P4 Stockholm och P5 STHLM har även rapporterat mycket om 20-åriga Aiman Qabli, som natten mot julafton miste livet på grund av just gatuvåld.

– De är naturligtvis fruktansvärda händelser. Det är en dubbel utveckling. Tittar man på siffrorna ser vi minskat dödligt våld och minskat våld. Men vi ser också ökad användning av skjutvapen och det är något vi måste jobba med, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister.

Du växte själv upp i Hagsätra, hur var det?

– Det var bra. Jag gillar förorten och trivs fortfarande i Stockholms förorter.

Den trend som finns kring ökad trygghet och minskat våld som finns i resten av samhället måste nå förorten menar inrikesministern. 

– Jag tror man måste börja med en bred ansats, sätta människor i arbete och minska de sociala klyftorna. Det behövs också fler poliser i närområdet och i socialt utsatta områden. Polisen måste vara där och lösa vardagsbrotten. Man ska ha samma rätt att känna sig trygg oavsett var man bor. 

Varför är känslan att våldet inte minskar?

– Rapporteringen om våld har tiodubblats och då upplever man det som värre. Nu har vi det materiellt sett bra och då är vi känsliga för våld och misshandel. 

Vad är den enskilt viktigaste åtgärden?

– Vi måste komma åt vapen. Vi har alldeles för mycket vapen i omlopp. Vi har dubblat straffen för vapenbrott och det är en bra början. Vi måste ha bättre samarbete mellan polisen i Sverige och polisen i Balkan. Det kan handla om att skriva avtal med de här länderna och det kan handla om att placera samarbetsmän där. På sikt kanske det också kan handla om vapenamnesti i EU. Att EU är med och finansierar skrotning av vapen på Balkan. 

Varför har vi inte kommit längre?

– Jag tror att vi har tillåtit speglingarna av Sverige att handla om mycket om andra områden än förorter. Av någon anledning har vi accepterat att vissa skolor inte är lika bra som andra eller att man inte lägger tillräckligt med pengar för att bryta utvecklingen. Pengar måste satsas på arbete och skolor. Barns behov av en bra skola kan inte vara ett projekt, behovet av att växa upp i en trygg stadsdel kan inte vara ett projekt och barns fritid kan inte vara ett projekt. Kommunpolitiker måste se till att det finns en varaktig finansiering. 

Hur ska ni samverka med eldsjälar?

– Genom att träffa dem och se till att det finns finansiering. Jag i min gärning försöker åka runt i områdena. Vi måste hitta fler platser för integrering. 

I lördags sände P5 STHLM från manifestationen "Släng ditt vapen, skapa kärlek", ett initiativ taget av Aimans familj och vänner. 1 500 personer deltog i manifestationen, så engagemanget och viljan att stoppa våldet finns där.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista