Karim Aamer och Pernilla Vera. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Karim Aamer och Pernilla Vera. Foto: Sveriges Radio.
Karim Aamer, Anders Ygeman och Pernilla Vera. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Karim Aamer, Anders Ygeman och Pernilla Vera. Foto: Sveriges Radio.

De ser gatuvåldet öka

2:23 min

Fritidsledare Karim Aamer och Pernilla Vera från Botkyrka kommun ser dagligen hur våldet trappas upp. Nu kräver de en förändring.

– Barn berättar att nära anhöriga gått bort på grund av våldet, eller berättar att en kompis kompis blivit skjuten. Då får man se det på nära håll - nästan känna det, säger Karim Aamer som är fritidsledare och engagerad i föreningen Lägg ner ditt vapen.

Han tror att det är viktigt att politikerna blir mer synliga i utsatta områden.

– De gör ett hästjobb bakom kulisserna, garanterat, men de syns inte. Politikerna måste komma ut, säger han.

Han får medhåll av Pernilla Vera som jobbar med våldsförebyggande metoder i sin roll som sektionschef på socialförvaltningen i Botkyrka. Hon berättar att kommunen har områden som är extra socioekonomiskt utsatta.

– Det är mycket grupperingar som är ute eller bilar som bränns. Det skapar oro, säger Pernilla Vera. 

Bara de senaste två månaderna har fem personer skjutits ihjäl i Stockholm. Både Pernilla och Kamer är överrens om att man måste gå samman för att stoppa våldet.

– Vi behöver vara fler som drar åt samma håll, säger Pernilla Vera.

– Vi måste förena oss, allihopa. Det så sjukt grymma insatser runt om i stadsdelen, men alla gör saker på sitt håll. Går man ihop och enas skulle det bli sjukt effektivt, säger Kamer.

Vad känner ni när ni tänker på det som hänt de senaste månaderna?

– Framförallt att det är otroligt onödigt. Vi borde kunna göra mer och se till att vi har en gemensam agenda, säger Pernilla Vera.

Följ #läggnerdittvapen i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista