Tända ljus för att hedra Förintelsens offer. Foto:  Foto: Anders Wiklund/TT
1 av 2
Tända ljus för att hedra Förintelsens offer. Foto: Foto: Anders Wiklund/TT
Katarina Kristensson är avdelningschef för Forum för levande historia
2 av 2
Katarina Kristensson är avdelningschef för Forum för levande historia. Foto: Carl Käck/Sveriges Radio

Förintelsens offer hedras runt om i världen

3:17 min

I dag är det 71 år sedan fångarna vid koncentrationslägret i Auschwitz befriades. Katarina Kristensson på Forum för levande historia berättar om det som blivit den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

– Dagen är viktig både som ett erkännande och en påminnelse om vad som kan ske i ett samhälle när medmänsklighet och samhörighet försvinner och när rasism och främlingsfientlighet tillåts regera, säger Katarina.  

Forum för levande historia arbetar med demokrati, tolerans och alla människors lika värde. De informerar om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten strävar mot att stärka människors vilja att arbeta för alla människors lika värde.

– Det är viktigt att ha den här dagen för att kunna lyfta upp de varningssignaler som finns och dessutom få tillfälle att inspirera och engagera människor som jobbar med mänskliga rättigheter och människors lika värde.

Förintelsens minnesdag hedrades första gången år 1995 och tio år sedan instiftades minnesdagen internationellt av FN. Forum för levande historia arbetar för att sprida dagen nationellt. De har bland annat tagit fram en miniutställning som riktar sig till skolor och bibliotek.

– Jag tror att det är viktigt att man ser kopplingen med vad som händer i dag. Förintelsen var inte bara en sak, tyvärr så sker det folkmord och brott mot mänskligheten även i dagens samhälle, säger Katarina.

En minnesceremoni för Förintelsens offer hålls i dag kl. 17.00 på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista