Adina Krantz och Nadine Gerson tar emot stipendiet från Kronprinsessan Victoria.
Adina Krantz och Nadine Gerson tar emot stipendiet från Kronprinsessan Victoria.

Förintelseoffer får pris

2:44 min

Adina Krantz och Nadine Gerson föreläser om hur det är att vara tredje generationens förintelseoffer. Nu får de 300 000 kronor i stipendium från Micael Bindefelds stiftelse.

Tillsammans har de grundat organisationen Zikaron och besöker olika skolor.

– Vi tror att man kan lära sig av historien och det är en av de främsta anledningarna till att vi driver Zikaron. Vi vill att man ska lära sig om vad som hände i Europa under 30- och 40-talet. Se hur det började, hur det kunde hände och vilka steg som togs innan Förintelsen var ett faktum, säger Nadine.

I slutet av Adinas och Nadines föreläsningar brukar de dra paralleller till dagens samhälle. De pratar bland annat om högerextrema partier som tar plats i regeringarna ute i Europa och om dödskjutningar av judar som skett i under det senaste året.

– Men vi tror ändå att vi genom att minnas kan göra skillnad i framtiden. Att förstå grunden till hur det kunde ske gör att vi kan se till att det aldrig kommer ske igen, säger Adina.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista