Martin Letzter. Foto: Privat
1 av 3
Martin Letzter. Foto: Privat
Martin Letzter på väg ner från Mount Everest. Foto: Privat
2 av 3
Martin Letzter på väg ner från Mount Everest. Foto: Privat
Martin Letzter. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
3 av 3
Martin Letzter. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio

Martin - första svensk att klara Seven Summits

1:51 min

Martin är killen från Täby som vid 34 års ålder hunnit med fler äventyr än vad de flesta av oss skulle hinna på en livstid.

Martin Letzter har som första svensk bestigit det högsta berget på var och en av jordens sju kontinenter - och åkt ned för samtliga sju berg på skidor.

Men samtidigt som äventyren pågått har Martin Letzter hunnit med en gedigen utbildning. Han har en masterexamen i psykologi och är utbildad civilekonom.

Själv anser 34-åringen att han inte är mer annorlunda än någon annan.

– Jag är precis som vem som helst, hävdar han.

Men det är inte alla som är villiga att ta de risker som Martin gör och visst är det en farlig sport där man blir varse om vad minsta felsteg kan innebära Martin berättar att han varit med om att kollegor eller hela expeditioner runt omkring honom förolyckats. Särskilt väl minns han ett tillfälle han var på väg upp för Mount Everest: 

- Det var en klättrare som dött bara några dagar innan vi gick mot toppen. Han låg på en kam som är så smal att man bara kan gå på ett ställe och vi var tvungna att kliva över hans ben. Något som sporrar en att tänka igenom vad man håller på med och man lovar sig själv att inte begå samma misstag eller begå samma fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista