Lina Lund Lisa Friberg i P5 STHLM. Foto: Sveriges Radio.
Du har frågan, Lina och Lisa har svaret. Foto: Sveriges Radio.

P5 STHLM avslöjar hamstergåtan

1:57 min

Lina Lund och Lisa Friberg står till lyssnarnas tjänst varje fredag - innan vi tar helg. Mysteriet, varför hamstrar springer i hjul, får en oväntad upplösning.

Vilken fråga vill du ha svar på? Ställ den här.

P5 STHLM ringer upp Tina Torstensson som är djurbeteendevetare och vice ordförande i Svenska Hamsterföreningen.

– Hamstern i det vilda är nattaktiv och kan springa upp till nästan en mil för att leta föda. När man har ett hjul i en bur så blir det en naturlig grej och hamstern får utlopp för sitt naturliga beteende, säger Tina.

Men varför är inte hamstrarna jättesmala om de springer så mycket?

– Det är snarare så att de kan bli jättetjocka om de inte får springa i hjul. De som inte får utlopp för den här aktiviteten kan lätt lägga på sig.

Om en hamster inte får möjlighet att springa i ett hjul riskerar den att utveckla beteenden som inte har något syfte. Hamstern kan till exempel börja gnaga på gallret eller gå armgång i taket.

Vissa kan till och med göra bakåtvolter, berättar Tina.

– Det är ett stressbeteende som kommer från att de inte får utlopp för sitt naturliga beteende.

Varje fredag, innan vi tar helg, söker P5 STHLM svaret på din fråga. Har du en fundering du vill ha hjälp att reda ut? Mejla den till oss

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista