Helena Kvarnsell. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT/Pressbild
Helena Kvarnsell. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT/Pressbild

"Unga kommer gå runt åldersgränsen"

1:56 min

En åldersgräns i sociala medier på 16 år missar målet. Unga kommer ändå gå runt den. Det menar Helena Kvarnsell, högstadielärare.

– Jag tror att vi ska ha filter i huvudet istället för lagförslag. Barn kommer ändå att hitta sätt att gå runt den här lagen, säger Helena Kvarnsell.

Tidigare idag gick konsumentminister Per Bolund (MP) ut med att det kommer att komma en lag som sätter åldergränser i sociala medier i Sverige. Det är den nya dataskyddsförordning som EU-länderna kommit överens om som kommer att landa i en åldergräns på mellan 13-16 år.

– Om tanken är att komma åt mobbning så tror jag det är viktigare att prata om hur vi beter oss på nätet, att det finns vuxna i närheten och till exempel lära barnen hur de tar skärmdumpar, säger Helena Kvarnsell som också fått Lärarnas Riksförbunds uppdrag att utveckla IT i undervisningen.

Och konsumentministern håller med om att det finns frågetecken kvar kring att göra lagen effektiv.

– Det är därför vi ska tillsätta en utredning som får titta på det. Vi tror att det finns en ganska stor mognad bland svenska ungdomar på sociala medier. Därför tycker vi att den lägre gränsen skulle vara bättre, säger Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista