Stort polispådrag i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Stort polispådrag i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.

Planerade att attackera ensamkommande flyktingbarn

6:06 min

Mellan femtio och hundra personer samlades i centrala Stockholm under fredagskvällen. Enligt polisen var syftet att attackera ensamkommande flyktingbarn.

– Ja, enligt det flygblad som delades ut. Vi har upprättat en anmälan om stämpling, att man uppmanar andra att utföra en brottslig handling, berättar Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Det var en stor grupp svartklädda och maskerade personer som samlats i centrala Stockholm, exakt hur många är oklart. Uppemot hundra personer enligt olika vittnesuppgifter.

Vid klockan halv nio på fredagskvällen fick en civilklädd polis ett knytnävsslag i ansiktet, den mannen som gjorde det misstänks för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Han har släppts, men misstanken kvarstår. Tre personer greps också för att de störde ordningen, de var maskerade och skrek.

Enligt Towe Hägg vid Stockholmspolisen har polisen hittills ingen kännedom om anmälningar om våld mot ensamkommande flyktingbarn eller andra personer med utländsk bakgrund.

Hon uppmanar folk som eventuellt utsatts för något brott i samband med gårdagens händelser att höra av sig med en anmälan till polisen.

Idag, lördag, finns två planerade demonstrationer vid Norrmalmstorg. Towe Hägg vid Stockholmspolisen säger att polisen arbetar för att den demonstration som sökt och fått tillstånd ska kunna genomföra den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista