Hasan sköts av lasermannen

7:54 min

Mustafas pappa Hasan Zatara sköts av lasermannen för 24 år sedan men överlevde. På lördagen, på årsdagen, återlanserar Mustafa den antirasistiska föreningen "Hasans vänner".

Mustafa var sex år när hans pappa, Hasan, sköts vid sin kiosk i Hägerstensåsen.

– Jag minns dagen med mycket känslor. Jag hör ett skrik, lägenheten blir överbefolkad, det är panik, berättar Musatafa.

Hasan är med i studion. Det är radiopremiär för honom. Hans talförmåga försämrades kraftigt efter attacken mot honom, men han nickar och skrattar i studion under sändningen.

– Allt går så snabbt när det händer, tolkar Mustafa sin pappa när han beskriver händelserna. Han minns de händelserna med mycket skräck och rädsla. Lasermannen härjade ju länge i Stockholm.

Hela familjen påverkades på gott och ont berättar Mustafa. De har blivit mer troende för att pappan överlevde samtidigt som de inte riktigt haft tid att bearbeta det som hänt.

Då, för 24 år sedan när det hände, startades en grupp för att stötta Hasan, "Hasans vänner". Ikväll i Tensta konsthall nylanseras "Hasans vänner", men nu är fokus inte på lasermannen utan nu är det för att fira och uppmärksamma att de är vid liv.

Det blir olika konstformer, det blir poesi, musik och mat. Och nylanseringen sker på årsdagen av skotten mot pappan.

– Vi vill vända det dystra till något positivt. Jag vill minnas 30 januari som något positivt också, att man kan lyssna på glad musik och käka gott och påminna varandra om att man är vid liv och andas, säger Mustafa.

Hasan nickar instämmande.