Kusken Örjan Kihlström vann Prix D'Amerique med Maharajah 2014. Foto: TT/AP Christophe Ena.
1 av 2
Kusken Örjan Kihlström vann Prix D'Amerique med Maharajah 2014. Foto: TT/AP Christophe Ena.
Travexperten Ralf Vadsmo och Tess Ulander i Helg i P5 om världens tuffaste travlopp; Prix D'Amerique.
2 av 2
Travexperten Ralf Vadsmo och Tess Ulander i Helg i P5 om världens tuffaste travlopp; Prix D'Amerique.

"En travhäst utöver det vanliga"

3:49 min

I dag går vad som brukar kallas världens tuffaste travlopp av stapeln i Frankrike på travbanan Vincennes. På den svarta kolstybben ska 18 hästar göra upp om vem som vinner det prestigefulla loppet - Prix D'Amerique.

Svenska kuskarna Björn Goop, Örjan Kihlström och Lutfi Kolgjini sitter alla upp bakom hästar som noga förberetts för den tuffa utmaningen som det är att vinna Prix D'Amerique.

Lutfi Kolgjinis egentränade häst Mosaique Face är, tillsammans med hästen Oasis Bi, de enda svenska hästarna som deltar i årets upplaga av loppet.

Trots svenskhopp i loppet finns det en häst som de flesta pratar om inför starten av loppet, femårige hästen Bold Eagle. Enligt travexperten Ralf Vadsmo är det verkligen en häst utöver det vanliga.

– Jag har hållit på med trav i femtio år och jag tror inte att jag har sett en sådan stor talang någonsin. Den här hästen har allt, säger Ralf Vadsmo, travexpert.

– Man pratar om Varenne som var en fantastisk häst. Men det här tror jag är snäppet vassare, fortsätter Ralf Vadsmo.

Vågar du säga att Bold Eagle är snäppet vassare än Varenne?

– Njae... Ja. Det gör jag. Jag tycker det. Han har mycket kvar att bevisa men det han har visat hittills - Jag har aldrig sett något liknande på en travbana, säger Ralf Vadsmo till P5 STHLM.

Vad skulle en svensk vinst innebära?

– Det betyder ju oerhört mycket. En seger i Prix D'Amerique är det största man kan vinna inom travet och det sätter sina spår, avslutar Ralf Vadsmo, travexpert till P5 STHLM.

För två år sedan vann kusken Örjan Kihlström Prix D'Amerique med hästen Maharajah. Örjan blev även samma år nominerad till Jerringpriset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista