På lördagen samlades ett antal motdemonstranter för att visa sitt ogillande mot rörelsen som kallar sig "Folkets demonstration". Foto: Marcus Ericsson / TT
På lördagen samlades ett antal motdemonstranter för att visa sitt ogillande mot rörelsen som kallar sig "Folkets demonstration". Foto: Marcus Ericsson / TT

Kvinnor tar avstånd från rasismen

2:22 min

Under hashtaggen #inteerkvinna publicerar vita kvinnor bilder på sig själva i sociala medier och tar avstånd från attacker, likt den i centrala Stockholm i helgen.

I fredags samlades ett 50 till 100-tal maskerade män i centrala Stockholm och gick till attack mot flyktingbarn. 

Som en motreaktion på det här startades hashtaggen #inteerkvinna. 

– I grunden kan man säga att det handlar om att förhindra att rasismen skapar någon slags illusion av att det finns ett kollektiv bakom sina handlingar. Och vi vill visa att det stöd de tror sig ha inte finns och att vi vita kvinnor inte accepterar att rasister inte använder oss som alibi bakom sin agenda, säger Ann-Sofie Lönngren en av dem som var tidig med att använda hashtaggen.

Under hashtaggen publicerar kvinnor bilder på sig själva i sociala medier och tar avstånd från upploppet.

Inte er kvinna. Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags 29/1, och diverse andra rasistiska och fascistiska grupperingar säger sig föra en kamp för att skydda vita / "svenska " kvinnor. Men de talar inte för mig! Jag kan föra min egen talan och jag är ingens kvinna. Jag är min egen!‬ #inteerkvinna

– Det är en gammal strategi att man använder sig av en underordnad grupp i ett samhälle. Men det är en falsk strategi. I det här fallet vill också markera att våra kroppar är våra och kan inte användas för arga vita mäns syften. Som vit och antirasist har man ett ansvar att reagera. Det här är en symbolisk manifestation men den måste kombineras med ett praktiskt antirasistiskt arbete. 

– Det här är ett strukturellt problem. Jag hoppas att det här kan bidra till att ett redan pågående samtal intensifieras. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista