Theresia Paulsson. Foto: privat.
Theresia Paulsson. Foto: privat.

Theresia vill ha gratis mensskydd

2:27 min

Beskosta mensskydden via skattsedeln. Det tycker Theresia Paulsson från Nynäshamn.

– Jag tycker det är ganska märkligt att hälften av befolkningen måste lägga så mycket pengar på något som de inte har valt själva. Gratis mensskydd är inte märkligare än att vi subventionerar blindtarmsoperationer, säger Theresia Paulsson.

Hon skrev en debattartikel redan förra våren i Nynäshamsposten där hon menar att mensskydd borde bekostas av samhället. Och enligt hennes uträkning skulle en förpackning mensskydd i månaden till alla kvinnor kosta svensken 540 kronor per år i skatt.

– Sen finns det försök med gratis tamponger som finansieras via reklam på askarna. Men jag vet inte om det skulle fungera om alla kvinnor prenumererade på dom, säger Theresia Paulsson.

En del killar som kommenterat den här idén menar att män har ett större energibehov och i så fall borde få billigare mat. Vad säger du om det?

– Ja, men då tycker att de människor som tycker så jättegärna får skriva en egen debattartikel där de beskriver hur de tänker och hur de ska finansiera det.

Vad tror du om stödet för din idé?

– Det verkar som att ungdomarna i Malmö som gått ut med en liknande idé idag redan har fått en hel del stöd. Personligen tror jag att det finns tillräckligt många personer som vill det här för att det skulle kunna bli verklighet. Det gäller bara att stå upp för det, säger Theresia Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista