Kvinnan på bilden har inget med reportaget att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kvinnan på bilden har inget med reportaget att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hon lämnade Jehovas - och hela sin familj

1:47 min

När Salla Bengtsson från Huddinge var 38 år gammal valde hon att kliva ur Jehovas vittnen. 

Från det att tankarna på att lämna församlingen först kom, till det att Salla Bengtsson faktiskt tog modet till sig och klev av, gick det hela tio år. 

Beslutet behövde ta tid, berättar hon, då hon visste att om hon valde att lämna församlingen skulle det även innebära att hon var tvungen säga hej då till i stort sett hela sin släkt och alla sina vänner.

Salla berättar om bakgrunden till beslutet:

– Jag hade slutat tro helt enkelt, det berörde mig inte längre. Jag hade blivit mamma och barnen var mitt fokus i livet och det där med tro och att gå omkring och övertyga andra var liksom inte längre min grej.

Salla säger att hon kände att om hon skulle tillhöra en församling var hon tvungen att stå för det den står för - vilket hon inte gjorde längre.

– Då kändes det som att jag var en hycklare och det ville jag inte vara!

Den närmsta tiden efter att hon lämnat församlingen blev Salla väldigt ensam. Släkt, familj och vänner slutade att höra av sig och slutade att hälsa på gatan. 

– Man blir väldigt, väldigt ensam. Man blir osynlig, säger Salla. 

Men hon har aldrig ångrat sitt beslut. Även om det första året efter att Salla lämnat församlingen var oerhört kaotiskt.

– Jag kände mig som ett litet, litet barn i en stor, stor stad. Men jag har vunnit sinnesro och kärlek. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista