Melinda Ala-Krekola. Foto: privat.
Melinda Ala-Krekola. Foto: Privat.

"Mamma var en riktig krigardrottning"

3:39 min

Melinda Ala-Krekolas mamma Sabina gick bort i cancer när Melinda var tolv år.

Idag är hon 18 år och berättar att hennes mamma var en person som fanns där för alla sin närhet.

Mamma, saknaden efter dig är enorm och jag kan inte sluta tänka på alla fina minnen som jag hade med dig. Alla gånger du läste en godnatt saga för mig innan jag skulle sova, alla gånger du berättade hur duktig jag var i skolan och det jag minns mest är när du berättade att du fått cancer och att du inte hade många år kvar.

Så skriver Melinda Ala-Krekola på sin mamma Sabinas blogg den 17 januari i år.

Sabina gick bort i cancer för sex år sedan och för Melinda beskriver henne som en krigardrottning.

– Hon har lärt mig att det kommer svårigheter i livet men att det då gäller att kämpa på och att inte fastna utan gå vidare. Mamma sa till mig att det kommer komma svårigheter i skolan men att då kämpa vidare.

Idag är det Världscancerdagen, men det är under högtidsdagar som jul och födelsedagar som Melinda tänker extra mycket på sin mamma. Hon tycker att det är viktigt att våga prata om vad man känner och det rådet har hon till de som känner igen sig i hennes berättelse.

– Försök vara stark, det är inte förbjudet att gråta. Det är okej att visa sina känslor. Stäng inte inne känslorna för dig själv utan prata om det.

Hur ofta gråter du idag?

–  Jag gråter inte lika ofta längre, förut var det nästan varje natt. Idag gråter jag kanske varannan helg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista