Bia Falk och Anders Ström. Foto: Mariana Benyamin Sir/Sveriges Radio
Bia Falk och Anders Ström. Foto: Mariana Benyamin Sir/Sveriges Radio Foto: Mariana Benyamin Sir

Syskonen som driver ett av Stockholms närmaste lantbruk

2:56 min

För syskonen Bia Falk och Anders Ström var det en självklarhet att driva familjens lantbruk vidare in i framtiden. 

Syskonen Bia Falk och Anders Ström var det en självklarhet att driva lantbruket Bögs gård i Sollentuna vidare. Gården som varit i familjen sedan 1800-talet är ett av de mest stadsnära lantbruken i Stockholm län. Och genom att man snabbt kan ta sig in till Stockholm city får man det bästa av två världar menar Anders:

- Det är häftigt att kunna bedriva ett lantbruk bara 15 minuter från city. Man kan utnyttja restauranger, teatrar och museet på ett helt annat sätt än om vi drivit en gård långt ut på landet. I unga dagar när jag var mycket inne i stan så kunde det hända att jag ena stunden förlöste en kalv för att en stund senare stå med en paraplydrink i city med ett stort leende på läpparna, berättar Anders.  

Förutom lantbruket så driver syskonen även en visningsgård dit barn och ungdomar bjuds in. Nytt sedan hösten 2015 är att de även, på ideell basis börjat bjuda in pensionärer. Några som Anders menar att man glömt bort lite:

- Det är ju dom som har byggt upp vårt samhälle och vi kände att vi måste göra någonting, säger Anders.

Bia fyller i med hur fantastiskt det var och hur mycket det också gav henne att se glädjen hos de äldre som fick chansen att åka häst och vagn och möta alla andra djur på gården:

- Det var en äldre dam som stod och pussade ena nordsvensken (hästen) och stod med sitt huvud lutat mot hans. Man blev tårögd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista