Aron Anderson. Foto: Jini Sofia.
1 av 2
Aron Anderson. Foto: Jini Sofia.
Aron Anderson. Foto Jesper Wahlstrom.
2 av 2
Aron Anderson. Foto Jesper Wahlstrom.

"Ju häftigare mål desto större njutning"

"Känslan är helt magisk"
2:34 min

Som barn hade han cancer och satt i rullstol. Nu har äventyraren Aron Anderson bestigit Afrikas högsta berg, Kilimanjaro.

När Aron Anderson var nio år gammal opererades han för cancer och hamnade i rullstol. Han tog tidigt ett beslut att inte låta rullstolen stoppa honom. Nu har han bestigit Afrikas högsta berg, Kilimanjaro.

– Jag och mina äventyrsvänner kände att vi behövde ett nytt äventyr. Så vi samlade ihop oss i ett stort gäng och samtidigt gjorde vi en insamling till Barncancerfonden. Det är en otroligt häftig upplevelse, det är så otroligt vackert. Man går upp tidigt för att ta toppen. Man kämpar och sliter för att ta sig upp. Känslan när man kommit upp är helt magisk.

Du har mottot "ju större mål - desto bättre resa". Är det så?

– Jag tror verkligen det, våga sätt upp det mål som du innerst inne har. Men glöm inte resan och njut av den. Det är resan det handlar om. Jag har gjort det felet många gånger att fokusera för mycket på målet men det funkar inte så. Samtidigt tror jag att ju häftigare mål du sätter upp, desto mer resa finns det att njuta av.

Vad har du för råd till den som står inför en utmaning?

– Våga, våga prova. Oavsett vilken utmaning det är. Ofta förstorar man riskerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".