Polis
Foto: Fredrik Sandberg /TT

"Vi behöver poliser överallt"

Polisstudent: Det har ju blivit lite taktiksnack
1:49 min

Polisen försvarar det poängsystem som många polisstudenter har kritiserat.

– Vi har vissa som precis har fått barn som känner sig rätt osäkra och det har blivit en del taktiksnack i klassen. Jag förstår ju att man på nåt vis måste se till var behovet finns men jag tycker att man inte behöver vara så fyrkantig, säger Thérèse som går andra terminen på sin polisutbildning.

Thérèse har klasskamrater som känner sig nervösa inför var de kommer att placeras. Ett personlighetstest är avgörande för var de kommer att få sitt första polisjobb.

Men Magnus Lundberg som är gruppchef för HR-avdelningen på polisen tycker inte att polisaspiranternas situation är unik.

– Det är ju nåt man har gemensamt med andra yrken. Att vara på väg mot sin examen och hoppas att den första anställningen är där man vill vara.

Och han menar poängssystemet för polisaspiranterna behövs.

– Vi behöver poliser i hela landet och vi behöver också en rangordning där den som har bäst resultat också kan välja placering först, säger Magnus Lundberg.

Så testas polisaspiranterna

Personlighetstest

Verktyget låter den sökande ta ställning till 240 olika påståenden. Resultatet matchas sedan mot en kravprofil för anställningen.

Personlig intervju

Polisaspiranten får berätta om specifika händelser och hur hen har agerat. Ett exempel på en fråga: Berätta om ett tillfälle när du skulle hålla en presentation för en grupp? Hur förberedde du dig? Vad och hur gjorde du? Vad blev reaktionerna?

Referenstagning

Referensen bedömer både egenskaper kopplade till kravprofilen men också de färdigheter som uppnåtts under aspirantutbildningen.

Resultat

Bedömningen i de tre delmomenten omvandlas till en totalpoäng. Sökanden med högst totalpoäng får välja först bland placeringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".