Ambulans på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
1 av 2
Ambulans på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Ambulanssjuksköterska.
2 av 2
Jesper Sjölin. Foto: privat

"Vi borde veta om vi åker till dömda våldsbrottslingar"

Inte rädd än.
1:22 min

I lördags slogs en ambulans sönder i Tensta. Ett av raden i våldsdåd mot ambulanser och ambulanspersonal de senaste två åren.

Ambulanssköterskan Jesper Sjölin från Åkersberga tycker att han och hans kollegor borde få mer information inför sina uttryckningar.

– När vi åker ut till dömda eller misstänkta våldsbrottslingar så gör vi det i blindo. Vi har ingen aning om vad det är det är de har gjort. Jag skulle önska att vi fick den informationen så att vi kan vara mer på tårna.

Hur skulle det gå till?

– Att ambulansens och polisens ledningscentral pratar med varandra så att vi får reda på om vi åker hem till folk som nyligen har begått brott eller misstänks för det, säger Jesper Sjölin.

Jesper Sjölin säger att han inte själv är rädd för att åka någonstans med ambulans i länet trots vandaliseringen i Tensta i helgen.

– Men jag har inte jobbat sen det hände och vet inte hur det kommer att kännas nästa gång jag åker till Tensta.

Vad tycker du om det som hände?

– Det är jättetråkigt. Och allvarligt. Nu var inte patienten i ett akut tillstånd. Men det visste ju inte de som slog sönder ambulansen om, säger Jesper Sjölin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".