Turkietexpert.
Aras Lindh. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges radio

Turkietexpert: Det liknar ett inbördeskrig

2:17 min

I Cizre har turkisk militär attackerat källare och dödat 60 personer. Så länge president Erdogan är vid makten finns anledning att vara oroad, säger Aras Lindh från Utrikespolitiska institutet. 

Den turkiska regeringen säger att det var kurdiska PKK-gerillans krigare som dödades sent i söndags kväll men kurdiska källor menar att många civila fanns bland de dödade och skadade.

– Det är oroväckande. Folk håller sig inne och det är skottlossning på gatorna, säger Aras Lindh, analytiker från Utrikespolitiska institutet.

Det är utegångsförbud i flera städer i sydöstra Turkiet med en stor kurdisk befolkning och hundratusentals tros ha flytt undan striderna där.

– Och Amnesty varnar för att 200 000 till kan komma att fly. Det börjar likna ett inbördeskrig, säger Aras Lindh.

Hur ser du på den närmaste framtiden i de här områdena?

– Så länge Turkiets president Erdogan är vid makten finns det all anledning att vara oroad. Han har trappat upp konflikten med kurderna och verkar inte ha något intresse av en fredlig lösning. Journalister får inte rapportera fritt och Erdogan försöker knyta allt mer makt kring sig.

Så vad kan göras i det här läget?

– För tio år sen vände EU Turkiet ryggen på grund av utvecklingen i landet. Om EU vill behålla sin trovärdighet idag så är det viktigt att man står upp mot det som händer, säger Aras Lindh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista