Knut Kainz Rognerud från Uppdrag Granskning
Uppdrag Gransknings Knut Kainz Rognerud. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

"Kvinnliga politiker dödshotas dagligen"

5:41 min

SVT:s Knut Kainz Rognerud på Uppdrag granskning har bevakat en ovanlig rättsprocess där en man stått åtalad för att ha hotat och sextrakasserat en rad politiker och journalister.

– Han använde sig av olika kontantkort, men man fann ett samband mellan anmälningar där det var ett liknande språk, säger Knut Kainz Rognerud.

Det handlade om grova sexhot där mannen beskrev vad han ville göra med kvinnorna. De hotade kvinnorna blev väldigt illa berörda och har mått väldigt dåligt.

– De sociala plattformarna är blixtsnabba när det gäller att plocka bort nakna kroppsdelar, men när det gäller dödshot är de betydligt långsammare. Twitter har blivit en populär plattform för att det är så lätt att vara anonym där.

Bland offren finns bland andra riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca (V), Aftonbladets ledarskribent Åsa Linderborg och programledaren Alexandra Pascalidou.

Under arbetets gång slogs Knut Kainz Rognerud av hur vanligt det är att dessa kvinnor utsätts för allvarliga hot. 

– Att omfattningen är så pass mycket större än de flesta ser. Många av de här grupperna har tusentals medlemmar, också medlemmar som inte är alls okända personer, även politiker. Det förkommer dödshot dagligen.

I Uppdrag granskning berättar Knut Kainz Rognerud att kvinnor hotas i större utsträckning än män. Hoten är dessutom ofta politiskt laddade.

I fallet som tittarna får följa i SVT har mannen undertecknat sina hot med "Hälsningar från en sverigedemokrat".

– Vi har hittat ett antal av hans dolda konton och har sett att han är inne på fler nynazistiska sidor och kommenterar väldigt aggressivt. Han har dessutom bekräftat var han står politiskt.

Knut Kainz Rognerud tycker att hoten är oerhört allvarliga, men att kärnan bakom hoten egentligen är väldigt liten.

– Ett fåtal personer är väldigt aktiva och ställer till stor skada. De sitter nästan heltid med att bara posta och sprida myter, man vet exakt vilka knappar man ska trycka på för att de så kallade fotsoldaterna ska sätta igång och sprida material, säger Knut Kainz Rognerud.

De hotade visas i Uppdrag granskning på SVT 10 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista