Max Martin.
1 av 2
Max Martin. Foto: Chris Pizzello
Martin Ingeström är en av Polarprisets jurymedlemmar.
2 av 2
Martin Ingeström är en av Polarprisets jurymedlemmar. Foto: Privat

Juryn enig: Max Martin var bästa valet

2:48 min

Förutom den italienska sopranen Cecilia Bartoli får den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin årets Polarpris. 

– Det var Max Martins förtjänster som låtskrivare och producent som gjorde att han vann priset. Att han är svensk påverkade inte, säger Martin Ingeström, VD på musikförlaget Universal Music Publishing och en av juryns medlemmar.

Martin Ingeström berättar att juryn pratat om att leta efter en potentiell vinnare bland låtskrivare i stället för bland artister, som vanligtvis är de som vinner Polarpriset. Det var Max Martins enorma framgångar som gjorde att just han var överlägsen andra låtskrivare.

– Räknar man hur många hits han har haft på Billboard-listan så har han bara blivit slagen av The Beatles och bara det är ju helt makalöst. Tittar man på låtskrivare så finns det nog ingen större, inte inom pop-musiken i alla fall, säger Martin.

Många undrar varför ingen hiphop-artist vunnit Polarpriset. Hur ser ni på det?

– Vi har absolut pratat om hiphop och kommit ganska långt där. Det skulle inte förvåna mig om det blir hiphop-spåret som tar hem priset inom några år. Vi är nära och har det på agendan hela tiden, säger Martin Ingeström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista