Marcus Morey-Halldin (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
1 av 2
Marcus Morey-Halldin Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Max Martin
2 av 2
Max Martin Foto: Claudio Bresciani/TT

Polarpriset till popmusiker får kritik

"Han är fortfarande kungen av listorna"
3:24 min

Stockholmsfödde hitmakaren Max Martin vinner årets Polarpris i populärmusikkategorin - vilket alla inte är nöjda med. Men Musikguiden i P3:s Marcus Morey-Halldin är glad.

– Kul att priset går till nån som är i sin prime och inte var bäst på 70-talet som det har varit med många Polarpristagare. Han är fortfarande kungen av listorna och har lyckats förändra sig med tiden, säger Marcus Morey-Halldin.

Vad som gör Max Martin speciell som låtskrivare och producent - förutom att han har haft 21 stycken Billboardettor - är hans sätt att ända sen 90-talet blanda olika genrer i sin musik.  

– Den mixen hör vi väldigt mycket i dagens musik. Det är något han har varit med och påverkat. Ett slags mash-up mellan tunga r'n'b-beats och starka poprefränger.

Marcus Morey-Halldin tycker också att det är spännande att Polarpriset i år går till en låtskrivare/producent och inte en artist - och nämner Quincy Jones som fick priset 1994 som det enda tidigare exemplet på det i Polarprisets historia.

– Det här är ett pris till en av hjärnorna bakom musiken, säger han.

Men alla är inte nöjda med att ännu en popmusiker får priset. På nätet har har flera tyckt att det är dags att en hiphop-artist får priset.

– Det är framförallt svenskar som tyckt det. Och det är ju en av världens största musikgenrer. En del tycker också att tyska syntgruppen Kraftwerk har varit mycket mer stilbildande för popmusiken än Max Martin, säger Marcus Morey-Halldin.

Tror du att de kommer vinna snart?

– Jag skulle bli väldigt överraskad om inte någon av hiphopens grundare vunnit inom fem år. Eller Kraftwerk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".