Anders Olofsson
Anders Olofsson. Foto: Fredrik Persson/TT

Fler kan dömas för id-kapningar

2:47 min

När någon stulit din identitet kan du bara driva ditt ärende till domstol om du blivit av med pengar. Detta vill nu regeringen ändra på.

Stockholmaren Kristina Lazakovich som blev lurad genom att någon tog ett banklån i hennes namn är positiv.

– Jag hoppas verkligen att det blir bättre. För det är en mardröm att bli skuldsatt på det här sättet, säger hon.

Hennes ärende är fortfarande under utredning. För ett och halvt år sen blev hon uppringd av en person som bad henne att föra tillbaka pengar som av misstag skulle ha hamnat på hennes bankkonto.

– Jag kollade med banken och förde tillbaka pengarna. Sen fick jag ett brev på posten om att jag tagit ett lån för ett bilköp. Det var hemskt, säger Kristina Lazakovich.

Och den nya lagen som är tänkt att börja gälla 1 juli ska ge ett nytt brott i lagtexten, olovlig identitetsanvändning, som kan få ett maxstraff på två års fängelse.

– Vi ser väldigt positivt på det här. Det finns en lucka i lagen, säger Anders Olofsson, brottförebyggare på Polisens Nationella Bedrägericenter.

För folk som inte blivit av med pengar i en id-kapning kan den här lagen få stor betydelse, berättar Anders Olofsson. För de räknas inte som drabbade idag. Det kan handla om personer som används som front när bedragare lägger ut annonser och tar betalt för varor som sen aldrig levereras.

– Ja alltså kameror och telefoner och sånt där. Då blir folk arga och ringer upp och vill ha sina pengar tillbaka och ibland till och med hotar de här personerna som utnyttjats i bedrägerierna, säger han.

Hittills har det inte gått att komma åt den här typen av brott eftersom "frontpersonerna" inte blivit av med några pengar.

– Nej precis det har inte gått rent lagtekniskt. Fast de drabbats av en integritetskränkning. Men det täcks upp nu, säger Anders Olofsson.

Så fler kan alltså dömas med den här nya lagen?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista