En kock får medalj av prins Carl Philip
Årets kock Jimmi Eriksson i Annexet, Globen. Här får han medalj av prins Carl Philip. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Jimmi Eriksson årets kock

0:32 min

Det var hett runt spisen i dubbel bemärkelse när de åtta finalisterna i årets upplaga av Årets kock avgjordes. Vann gjorde Jimmi Eriksson från restaurang Lilla Ego i Stockholm.

– Det är obeskrivligt och magiskt. Det är så många känslor inblandade. En lång dröm som går i uppfyllelse. Man är på moln, säger en överhettad Jimmi Eriksson.

Det var åtta kockar som gjorde upp om titeln. Hälleflundra, kungskrabba och rådjursadel skulle bli till två rätter och de skulle bestå av minst 50 procent grönsaker. Köttet skulle även skäras upp, eller trancheras, inför juryn.

– Det var otroligt fina råvaror. Det var så roligt att laga mat i dag, säger Eriksson som njöt genom hela tävlingen.

Tävlingen genomfördes för 33:e året i rad och titeln innebär även att vinnaren är svensk mästare i professionell matlagning.

– Segern betyder nog allt i ens karriär, men jag vet nog själv inte vad den betyder än.

Vad har du för råd till framtidens tävlande?

– Mycket handlar om psyket. Ha det roligt och ta det lugnt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista