Emelie Blad. Eva Ericsson / Sveriges Radio.
Emelie Blad. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

"Polyamori är fortfarande tabu"

4:05 min

Emelie Blad känner kärlek till flera olika personer - samtidigt. Men förståelsen för polyamorösa är ganska dålig, säger hon.

– Den vanligaste uppfattningen är att en polyamorös relation omöjligtvis kan betyda lika mycket som ett monogamt förhållande och att man inte tar sina relationer på allvar utan leker av sig.

Emelie berättar att man verkligen lägger kärlek och kraft i alla relationer när är polyamorös. Att vara polyamorös innebär att känna kärlek till mer än en person åt gången.

– När man accepterar att ens partner även har känslor för andra kan man bli glad för den andres känslor till någon annan.

Vad finns det för normer kring relationer som du uppfattar som ett hinder?

– Jag tycker mig se att det börjar luckras upp lite men den största normen är tvåsamheten. Polyamori är fortfarande ovanligt och tabu, tyvärr. Om man inte lever i tvåsamhet är det svårt att veta vad man ska kalla sig, speciellt utan att bli dömd. 

Vad har du för relationsråd till de som lever polyamoröst?

– Man bör tänka på att kommunicera. Var ärlig, våga säg hur du känner och känn inte skam. Det är vanligt att känna svartsjuka i början när man märker att ens partner umgås med någon annan. Det kan kännas sårande, men så länge man pratar om det och har en dialog så kommer man komma till en förståelse. En förståelse om att jag är älskad även om min partner är kär i någon annan. Så ha förståelse för varandra, kommunicera och ta hand om varandra.

Hur lever du själv idag?

– Jag har avslutat flera relationer så just nu har jag bara en pojkvän. Vi pratar om att leva i tvåsamhet. Vi har testat min polyaomrösa stil ett tag men han har inte känt sig helt bekväm med det. Jag har levt polyamoröst med honom i ett halvår och nu känns det rättvist att testa på hans sätt. Jag känner att jag skulle kunna vara otroligt lycklig med honom och därför känner jag att jag gärna testar på att leva i tvåsamhet med honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista