Fredrik Busk vid Stockholms Buddhistcenter.
Fredrik Busk vid Stockholms Buddhistcenter. Foto: Michelle Derblom Jobe/Sveriges Radio

"Tanken på döden öppnar för större livsglädje"

Den buddistiska högtiden är full av glädje
3:21 min

Fredrik Busk på Stockholms Buddhistcenter tycker att vi ska reflektera över faktumet om att vi ska dö  - och se det som en befrielse.

– Den här dagen minns vi Buddhas död. Vi firar att han till slut blev fri från lidande, otillfredsställelse och återfödelse. Det är glädjens dag för oss även om han dog, säger Fredrik Busk. 

Vad är det för skillnad på parinirvana och vanlig nirvana?

– Själva uppvaknandet Buddha hade när han var i 40-årsåldern innebar nirvana på det sättet att han fick frid i sitt sinne. Sedan levde han ytterligare 40 år innan hans fysiska kropp inte orkade längre. Det var när han gick bort som han nådde parinirvana. Pari betyder slutgiltig eller fullständig.

Högtiden är till för att reflektera över vad Buddha uppnådde vid sin parinirvana och att allting är förgängligt, vilket är en viktig buddhistisk beskrivning av verkligheten.

– Jag kommer att dö, du kommer att dö och det här är en högtid där vi får möjlighet att reflektera över det. Det är ett sätt att påminna oss om att vi kommer att dö men vi vet inte när. Just därför är det så viktigt att välja vad vi gör med våra liv, säger Fredrik Busk.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".