Sofia Bergström
Sofia Bergström Foto: Sofia Bergström/Sveriges Radio.

Vill hjälpa andra med tvångssyndrom

5:44 min

Sofia Bergström fick OCD, tvångssyndrom. Idag är hon frisk och försöker hjälpa andra.

– För min del var jag väldigt manisk över mina tillhörigheter och prylar. Jag hade också kontrollbehov av att göra scheman. Det blev nästan en ritual kring de scheman jag hade i huvudet och det utvecklades till tvångssyndrom. Det handlar om att man har ritualer för att minska ångest, berättar hon.

Det sociala livet påverkades. Sofia prioriterade böcker och att plugga istället för vänner och familj. Till slut insåg hon att hon inte hade något liv.

– Det enda jag hade var mina tvångsritualer men det är kortsiktigt. Jag mådde jättedåligt och jag visste inte var jag skulle ta vägen.

Sofias mamma märkte tidigt att Sofia mådde dåligt. Sofias mamma kontaktade BUP men fick tyvärr inte hjälp förrän det hade gått så långt att Sofia ville ta sitt liv.

– Jag fick börja en KBT-behandling men tyvärr hade det gått lite för långt. Jag tillfrisknade väldigt snabbt. Det tog ungefär ett och ett halvt år innan jag blev frisk.

Idag jobbar Sofia Bergström för en ideell förening som heter Suicid Zero.

– Börjar vi prata om psykisk ohälsa så kan det rädda liv.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista