Klättrare. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Klättrare. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Orädda lär sig snabbare

3:57 min

Har du länge velat lära dig något nytt men tänkt att det är för sent? Då får du tänka om. Vuxna människor har absolut förutsättningarna att lära sig nya saker.

- Det är snarare det liv vi lever som sätter begränsningarna än själva hjärnan, säger Niklas Laninge som är psykolog.

Vad krävs för att lära sig nya saker?

- För det första måste vi se till att det är roligt hela vägen. Sen måste vi se till att det är väldigt lätt från början. Jag tror att det är många som går in på en alldeles för hög nivå, säger Niklas.

Varför lär sig vissa lättare?

- En hypotes inom forskning är att människor som lär sig snabbt ofta är väldigt orädda. Det gemensamma draget för människor som till exempel är språkbegåvade är att de inte är rädda för att göra bort sig.

Är det svårare att lära sig nya saker ju äldre man blir?

- Vuxna människor har fler saker som konkurrerar i hjärnan samtidigt som vi har förutsättningar för att det ska fastna mer. Vi har rikare associationer än ett barn och en mycket rikare inlärningshistoria. Vi måste tillåta oss att skapa utrymme i tid och se till att det blir roligt, säger Niklas Laninge.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista