Andreas Ivarsson.
Andreas Ivarsson. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Ängsligt runt matborden i Stockholm

3:27 min

Den gröna mattrenden kommer fortsätta under 2016, liksom ifrågasättandet av hur vi äter kött. Det tror matredaktören Andreas Ivarsson.

Andreas Ivarsson upplever att stockholmare vill hänga med och är trendkänsliga när det gäller vad vi stoppar i oss. Detta sker dock med ambivalens.

– Vi pratar mycket om trender i Stockholm men samtidigt så vill vi ha det vi brukar äta.

Vad var trendigt 2015?

– Det var året när vegetariskt fick sitt stora genomslag och fick ett brett genomslag. Kollar man på försäljningstoppen bland kokböckerna så var det vegetariska böcker. Det existerade ett stort hälso- och miljötänk. 

Andreas tycker att det är intressant hur vi förhåller oss till miljöaspekten - att samtidigt som många inte vill äta jordgubbar i januari utan vill ha närodlat, så är det många som tar en weekendresa till New York.

Vad kommer under 2016?

– Den gröna trenden fortsätter och vi kommer fortsätta ifrågasätta hur vi äter kött. Den asiatiska trenden som är bortom friterade bananer och fyra små rätter kommer också att fortsätta.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista