Martina Celic och Youcef Nasli.
Martina Celic och Youcef Nasli. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

De lär nyanlända att bli streetsmarta

2:48 min

Martina och Youcef tyckte att de nyanlända eleverna på Östra Reals gymnasium var för isolerade från svenskarna och startade därför Streetsmart education.

– De måste lära känna svenskfödda personer, det är uppdraget vi ger de nyanlända, säger Martina Celic, en av företagets grundare.

Hur man träffar en person här i Sverige är en av de vanligaste frågorna de fått från de nyanlända i projektet som började som en skoluppgift på Östra Reals gymnasium med ett språkcafé i svenska.

– Men det här med att bara lära ut svenska skippade vi rätt snabbt. Det största problemet är att vi går i samma skola men knappt träffar varandra, säger Youcef Nasli-Bakir, som också varit med och startat företaget och går på skolan.

Det kan till exempel handla om att spela fotboll tillsammans, berättar Martina. Och då kommer det sociala på köpet. Att det är ett UF-företag (Ung Företagsamhet) betyder att företag måste läggas ned när de går ut gymnasiet.

– Men vi vill ju att det här ska finnas i hela Sverige. Det är drömmen, säger Martina.

I veckan ska de skriva kontrakt med en gymnasieskola i Stockholm för att ha kurser för de nyanlända eleverna där.

– Det är offentlig sektor så det har tagit lite tid. Men nu har vi äntligen kommit fram till det. Vi ska ha kurs en gång i veckan, säger Youcef.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista