Johan Wallnäs. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
Johan Wallnäs. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.

Johan Wallnäs guidar i musikskapande

3:46 min

Johan Wallnäs på Studiefrämjandet arbetar med att hjälpa människor att ta första ackordet eller taktmixen till att stå på scen.  

Att Stockholms livemusik och andra svenska musikframgångar skulle se annorlunda ut utan studieförbund är det få som motsätter sig.

– Vi står inte för någon traditionell lärarundervisning, det finns inga läxor eller prov som du måste klara utan det är helt upp till dig själv vad du vill lära dig. Behöver du en workshop i hur man stämmer en gitarr så fixar vi det eller om du behöver någon att spela med så kan vi också hjälpa till att sätta ihop dig med likasinnade, säger Johan Wallnäs, biträdande områdeschef på Studiefrämjandet.

Tom Hansen från P5 STHLM träffar Johan Wallnäs i en replokal i brygghuset, Studiefrämjandets högkvarter vid Odenplan i Stockholm. Engagemanget hos Johan lyser när han förklarar skillnaden mellan Studiefrämjandets metod och den kommunala musikskolan.

Johan började sin egen musikaliska bana på allvar i bandet Dub Sweden. Men i samband med att tiden inte räckte till och att den digitala revolutionen förändrade inkomsterna för bandet så ville han göra något nytt inom musiken.

– På Studiefrämjandet så bidrar jag med min kunskap och erfarenhet till alla som söker sig till oss. Jag ser också till att handledarna, som alla är specialister inom olika typer av musik, har bra förutsättningar för att kunna hjälpa och stödja de personer som bildar studiecirklar hos oss. 

Johan berättar också om hur det musikaliska landskapets förändringar påverkar hur studiecirklarna ser ut. 

– Förut så var det väldigt mycket grabbar som ville spela hårdrock och dom finns naturligtvis kvar men nu ser vi även folk som vill lära sig att DJ:a och jazzen har även gjort en återkomst. Man känner att folk vågar mycket mer nuförtiden. Men det viktigaste när det gäller att börja göra musik är inte att vara jättebra på att spela utan att hitta sitt eget uttryck.

Johans tips i musikskapandet

  • Titta inåt hela tiden. 

– Det är kul att ha förebilder, men någonstans måste man släppa fram det personliga uttrycket. Det är det enda som funkar och det är mitt absoluta tips. Vad är den här konstellationen bra på och vad är det vi vill. 

  • Skaffa inte massa prylar - håll det så enkelt som möjligt.

– Du kan skapa musik med oerhört enkla medel. Det finns egentligen inga hinder. I vilken dator som helst så ingår det ett litet musikprogram du kan pilla i. Stirra dig inte blind på utrustning, det finns ingen framgångsfaktor där.

  •  Sätt upp en "lapp på stan".

– Nu finns det ju även nätbaserade grejer. Vi på Studiefrämjandet har ett nyhetsbrev där vi brukar annonsera.

  • Skaffa spelning med inspelat material.

– Det är bra att ha något inspelat material och att vara ödmjuk. Det är klart att man kommer med gott självförtroende och känner sig stolt, men med en ödmjukhet.

  • Få ut din musik. 

– Vi hade en timmes workshop om det här och det är en djungel. Det finns massor av olika vägar. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista