Aurora Aksnes utanför Radiohuset Foto: Jessica Widing / Sveriges radio
Aurora Aksnes utanför Radiohuset Foto: Jessica Widing / Radiohuset

Aurora lärde sig själv att spela piano

2:43 min

Norska Aurora Aksnes hyllas av bland annat Katy Perry och Rolling Stones Magazine. Nu släpper hon debutalbumet All demons greeting me as a friend.

19-åriga Aurora Aksnes från Bergen i Norge inspireras av musiker som Bob Dylan, Leonard Cohen, Kate Bush och Björk. Hon började skapa sin egen musik genom att klinka på pianots tangenter och sen kom spelandet av sig själv.

– Det var inspirerande från den första sekunden jag spelade, det kändes så underbart. 

När Aurora var nio år började hon sjunga till musiken hon spelade. Precis som hennes idoler sjöng och skrev sina låtar på engelska. 

Nyligen kom singeln Runaway och genast blev hon hyllad internationellt.

Rolling Stones Magazine listar Aurora som en av tio artister som kommer att slå stort under 2016. Även artisten Katy Perry uppmärksammar Aurora och twittrade:

" Äntligen musik som får mitt hjärta att svaja. Kolla in den här sjuttonåriga ängeln"

– Det kändes lite konstigt. Men Katy Perry är ju bara en kvinna som gillar musik. Så överraskande är det inte, människor är människor och de uppskattar musik, hon är som vi. 

Men Aurora blev såklart smickrad av att stjärnan twittrade om henne och länkade till hennes låt och profil. 

– Jag svarade "Åh tack, det var snällt". Eller något liknande. Och sen la jag till typ hundra emojis. 

Den 19 februari är Aurora gäst hos Skavlan på SVT och i mars släpper hon debutalbumet All demons greeting me as a friend.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista