Em Petersson.
Em Petersson. Foto: Lisa Friberg/Sveriges Radio

De kämpar mot Vattenfall - i ett växthus

3:01 min

Miljöorganisationen Greenpeace vill stoppa en försäljning av Vattenfalls tyska brunkolgruvor.

Och därför har ett litet växthus poppat upp mitt i city - på Vasagatan precis intill Näringsdepartementet.

– Den här frågan har hamnat lite under radarn. Vi vill vara nära de som bestämmer, säger Em Petersson, kampanjledare.

Greenpeace har sen en månad tillbaka bjudit in politiker, sänt streamat och även haft artister som kört live från växthuset.

– Det är transparent och skyddar mot vädret så det är en bra plattform. Folk kommer fram och pratar med oss och vi har fått bra respons, tycker Em Petersson.

Em menar att svenska folket är mer engagerade i frågan om de tyska brunkolsgruvorna än vad politikerna är och hänvisar till egna undersökningar som miljöorganisationen gjort.

Och deras budskap är tydligt:

– Svenska regeringen borde som ägare till Vattenfall ta sitt ansvar och fasa ut de här brunkolsgruvorna långsamt till 2030. Inte sälja vidare till något företag som vill driva dem vidare, säger Em.

Svenska energijätten Vattenfall vill inte bli intervjuade av P5STHLM men skriver i ett mail att en försäljning stämmer bra med linjen att regeringen vill satsa på grönare energi. Sen får de eventuella köparna av brunkolsgruvorna göra upp med tyska politiker och myndigheter om hur verksamheten ska skötas. En dålig idé tycker kampanjledaren.

– Vi kan ställa andra krav på ett statligt företag. Ska vi klara av att rädda planeten måste vi lämna de fossila bränslena i marken.

Tror du att ni kan påverka vad som händer med gruvorna i Tyskland?

– Ja, rörelsen mot det här växer. Jag tror att det går att påverka och man ska aldrig ge upp, säger Em Petersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista