Gülsen Can.
Gülsen Can på sitt kontor 500 meter från bombplatsen. Foto: Privat.

Bomben i Ankara skakade hennes lägenhet

3:55 min

Gülsen Can höll på att duka av middagen med sin man och två små barn när bomben small.

–Vi både kände och hörde smällen i lägenheten. Sen kollade min man sitt twitterflöde och såg att det var en bomb. Det är klart man blir skärrad, säger Gülsen.

Hon jobbar på SKL International och är utlandsstationerad i Ankara sen i juni förra året. Och trots folk gick till jobbet som vanligt idag så var det en speciell stämning i staden säger hon.

– Det är spänt. Folk har frågat varför jag stannar kvar. Varför jag inte åker hem, säger Gülsen Can.

Får det här dig att fundera på att flytta tillbaka till Sverige?

– Ja det är klart. Min son frågade mig vad det var som lät. Jag sa att det var fyrverkerier. Men han är sex år nu och kommer fatta mer ju äldre han blir. Med barn inblandade måste vi fundera på det här, säger Gülsen.

Och det var inte längesen, i september förra året, som ett bombattentat dödade närmare hundra personer i den turkiska huvudstaden. Då var måltavlan en prokurdisk demonstration. Den här gången riktades attacken mot turkisk militär, inte långt från parlamentskvarteren och har krävt minst 28 liv.

Har folk reagerat annorlunda den här gången?

– Ja, militären är väldigt omtyckta här. Det är dom som ska skydda oss. Så det har varit en helt annan spänning och aggression i hur folk har reagerat den här gången, säger Gülsen Can.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista