Jan Olofsson, Sektionschef vid Reproduktionsmedicin Karolinska
Jan Olofsson, Sektionschef vid Reproduktionsmedicin Karolinska Foto: Eva Ericsson/Sveriges Radio

Så går det till att donera sperma

3:09 min

Fler spermier behövs eftersom det i april införs nya regler för insemination och spermadonation. Jan Olofsson från Karolinska berättar vad som krävs av en donator. 

Jan Olofsson, sektionschef vid Reproduktionsmedicin Karolinska, reder ut vad som krävs för att få donera sperma nu när fler kan behöva spermier när lagändringen träder i kraft och ensamstående kvinnor får rätt till insemination. 

– Man ska vara mellan 20-45 år. Sen fryser man ner och tinar upp spermierna för att se att det finns ett bra antal spermier kvar. 

Men det räcker inte bara med att har friska spermier.

– Han ska dessutom vara fysiskt och psykiskt frisk och inte ha något missbruk med till exempel alkohol eller andra droger. Det får heller inte vara några allvarliga ärftliga sjukdomar.

Vad händer senare i livet om man har donerat sperma, har ungen rätt att ta reda på och söka donatorn?

– Ja, Sverige var faktiskt först i världen med detta. När barnet är i mogen ålder, då har barnet rätt att göra det, om det har kännedom om att det har kommit till efter donation.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista