Kallbryggda kaffedrinkar.
1 av 2
Kallbryggda kaffedrinkar. Foto: Matthew Mead
Kaffeexpert Anders Thor på besök i Helg i P5's studio för att prata om den senaste kaffetrenden i Stockholm.
2 av 2
Kaffeexpert Anders Thor på besök i Helg i P5's studio för att prata om den senaste kaffetrenden i Stockholm.

Kallt kaffe - het trend

"Det är en spaning ni ska hålla koll på"
1:42 min

Kaffeexperten Anders Thor ser en kommande trend bland stockholmare. Allt fler dricker kallbryggt kaffe.

Om man har varit sugen på kallt kaffe tidigare så har man traditionellt  bryggt kaffe varmt och hällt över is och sedan kylt ner det. Något som kaffeexperten Anders Thor inte tycker smakar bra.

Om man istället använder sig av metoden att kallbrygga kaffe, smakar det betydligt bättre, enligt honom.

– Det blir förvånansvärt bra, säger Anders Thor.

– Man använder typ en stor tepåse. Maler kaffet lite grövre. Häller på kallt vatten, in i kylen och sedan nästa dag är det klart, fortsätter Anders Thor.

Tar längre tid att brygga

– När det är varmt går det snabbt att få ut smakerna. Men kallbryggt på riktigt då brygger du det med kallt vatten, men kanske under 15-20 timmar.

Kan även komma att tappas upp ur kran

Tror även att det kommer komma att man tappar upp det på kran. Så du kan gå till din kaffebar och beställa en kallbrygg och så tar de ur en tappkran, som en öl typ, avslutar kaffeexperten Anders Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".