Två personer fikar och använder sina mobiler.
1 av 2
Två personer fikar och använder sina mobiler. Foto: Jessica Gow/TT
Katarina Gospic och Hanna Kastås
2 av 2
Katarina Gospic och Hanna Kastås. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Ständig uppkoppling gör dig ofokuserad

3:22 min

Franska regeringen arbetar med ett lagförslag som ska ge anställda rätt att stänga av jobbmobilen. Hanna Kastås, digital strateg och hjärnforskaren Katarina Gospic har olika tankar kring förslaget. 

Hjärnforskaren Katarina Gospic och Hanna Kastås, digital strateg, är överens om att det är ett problem att vi ständigt är uppkopplade och inte kan lämna jobbet hemma, men de är inte helt överens när det kommer till lagförslaget. 

– Jag tycker det här förslaget är jättebra och intressant. Det är absolut ett problem, det finns undersökningar som visar på det här, vi kollar mobiltelefonen 150 gånger per dag och det kan ta upp till 25 minuter att få tillbaka ursprungsfokus, säger Katarina Gospic. 

Hanna Kastås håller med men tycker inte nödvändigtvis att det ska lagstadgas utan att det mer handlar om företagskultur. 

– Jag håller med Katarina om att det finns en problematik. Jag tycker inte fransmännen är så härliga i det här fallet. Det är svårt om vi ska börja lagstifta kring olika typer av tekniska lösningar. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista