En iransk kvinna håller upp bild på kandidaten Parvaneh Salahshouri.
En iransk kvinna håller upp bild på kandidaten Parvaneh Salahshouri. Foto: Vahid Salemi/TT.

"Iran på väg att bli mindre extremt"

2:14 min

Iran kommer att dra sig mer åt mitten. Det tror i alla fall lektor Rozbeh Parsi inför fredagens parlamentsval.

Valfebern har stigit, men det brukar vara en kort och intensiv kampanj i Iran. Politikerna positionerar sig långt i förväg, men det är först med tre veckor kvar till själva valet som kandidaterna får veta om de blir godkända eller inte.

– Det hinner liksom inte bli en riktig valkampanj för man vet inte ens om man får ställa upp, säger Rozbeh Parsi, lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds Universitet.

– De konservativa som kontrollerar de institutioner som godkänner kandidaterna har mangrant sett till att bli av med ett antal av sina motståndare. I det avseendet är valet lite riggat.

Iran har stora motsättningar mellan konservativa och reformvänliga krafter. Rozbeh Parsi säger att det är svårt att på förhand säga hur det kommer att gå.

– Poängen är att opinionsundersökningar görs, men de görs i hemlighet, och de offentliga går inte att lita på.

Rozbeh Parsi förhoppning är att parlamentet kommer att skifta lite mer åt mitten efter valet den 26 februari.

– De konservativa kommer troligtvis ha någon form av majoritet, men inte konservativa i det slaget som i det nuvarande parlamentet som har varit rätt extrem. Förhoppningsvis blir det konservativa som åtminstone kan tänka sig att samarbeta med regeringen.

Rozbeh Parsi är med och håller ett seminarium om det iranska valet på ABF i Stockholm.

– Vi kommer prata om mänskliga rättigheter och hur man kan ha en realtion till ett land som Iran, och i vilken mål man kan påverka.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista