Ola Hedén, inspicient på Dramaten.
Ola Hedén, inspicient på Dramaten. Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Få har koll på Olas yrke

1:27 min

Ola Hedén jobbar på Dramaten som inspicient, något som låter likt inget speciellt. När han berättar om yrket så märker han att många inte vet vad inspicienten gör. 

– Det är så roligt för när jag berättar att jag är inspicient så tittar folk på mig och säger: "sa, du inget speciellt"?

Men att jobba om inspicient är bra mycket mer än "inget speciellt". Det handlar i själva verket om att vara en slags teknisk dirigent för en förställning. Inspicienten är den som håller i trådarna och ser till att rätt personer finns på plats vid rätt tidpunkt och håller även koll på alla föremål, samt på ljud och ljus. 

– Det värsta var nog när någon frågade om jag var insufficient, det vill säga psykiskt instabil. Det är nog det jag absolut inte kan vara i mitt jobb, säger Ola Hedén. 

Den viktigaste egenskapen som en inspicient bör ha, är enligt Ola, förmågan att behålla lugnet. För när något saknas eller händer så är det Olas roll att se till att problemet blir löst.

– Som när någon slinker in under en föreställning och ropar "det fattas en sko", då får jag ropa på kostymavdelningen att snabbt komma med en sko till scenen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista