Jerusalem i Kristineberg.
I Kristineberg är gatorna uppkallade efter författare. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT.

Fler döda kvinnor på Stockholms gator

1:54 min

Åtta av tio gator i Stockholm är döpta efter män. Det här ska det nu bli ändring på.

I Danmark ska alla gator i det nya området kring Bella center i Köpenhamn döpas efter kvinnor. Anledningen är att det är för mycket män runt om på stadens gator - om man tittar på gatuskyltarna.

I Stockholm är det likadant. Bara två av tio memorialnamn - det vill säga gatunamn efter personer - har fått sitt namn efter en kvinna.

– Det här försöker vi kompensera, säger Kristian Rosengren Stockholms stadsbyggnadskontor.

Han arbetar på den så kallade Namnberedningen och är tidigt med i diskussionerna när nya områden ska byggas i Stockholm.

– Vi är med väldigt tidigt och sätter namn så att folk inte hittar på  inofficiella namn - kanske rent av innan allmänheten får kännedom om det.

Kön, uttal och olika teman. Det är många olika faktorer som Namnberedningen ska ha i åtanke när en gata döps, berättar Kristian Rosengren. 

– Vi tänker ofta på att namnet ska vara lätt att uppfatta, stava och minnas. Sen jobbar vi med kategorinamn.

I södra Ängby har svenska konstnärer fått ge namn åt gatorna - i Kristineberg och Fredhhäll hittar man istället svenska författare.

– Det återspeglar sig överallt, säger Kristian Rosengren. 

Hur tänker ni kring det här med män och kvinnor?

– Sen ett antal år arbetar vi väldigt aktivt med det. Vi försöker prioritera kvinnor så gott det går.

Men det är inte vilka kvinnor som helst som kan få en gata uppkallad efter sig. Kvinnan måste nämligen vara död, enligt en rekommendation från FN.

– I Stockholm måste man vara avliden för att få ett memorialnamn. Men Västerås döpte en gata efter Thomas Tranströmer när han fick nobelpriset och fortfarande var vid livet och det finns några kommuner till som inte bryr sig om den här principen.

Alla mödrars torg.

(Lady) Gagatorget.

Erykah Badu torget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista